Wat is de WW?
De Werkloosheidswet (WW) is een Nederlandse wet waarin alles geregeld is over de WW-uitkering. De WW-uitkering is een uitkering die men krijgt bij werkloosheid mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Een aanvraag voor een WW-uitkering dient men in bij het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) en de uitvoering hiervan wordt geregeld door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen). Het UWV controleert ook of aan de voorwaarden wordt voldaan. We noemen hier de twee belangrijkste voorwaarden. De eerste voorwaarde is dat tijdens het ontvangen van de uitkering de werkloze er alles aan moeten doen om aan het werk te komen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat per vier weken minimaal vier sollicitatie-activiteiten moeten worden verricht. De tweede voorwaarde is dat iemand niet verwijtbaar werkloos mag zijn geworden, verwijtbaar werkloos houdt in dat iemand zelf zijn baan heeft opgezegd of als zijn gedrag geleid heeft tot ontslag. Indien er sprake is van het niet naleven van de regels kan de uitkering worden stopgezet of worden verlaagd.


Omslagstelsel
Het omslagstelsel is een financieel stelsel waarbij werkenden premies betalen waarmee uitkeringen aan anderen worden betaald. Onder andere de WW-uitkeringen en AOW-uitkeringen worden gefinancierd door het omslagstelsel. Het omslagstelsel houdt een zeer grote mate van solidariteit (gezamenlijk dragen van risico's) in. De nadelen van een omslagstelsel zijn echter dat als het aantal werkenden afneemt en het aantal niet-werkenden afneemt, de uitkering verlaagd moet worden of de premies verhoogd moeten worden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb